ایجاد ارتش محلی؛ تکرار یک اشتباه ازسوی آمریکا در افغانستان

نویسنده: یوسف نیکزاد
طرح ایجاد پولیس محلی در چارچوب وزارت داخله از چندین سال بدینسو به اجراء گذاشته شده است. این طرح نیز مانند طرح ایجاد «ارتش محلی در چارچوب وزارت دفاع» ازسوی آمریکا پیشنهاد شده و اجرایی گردید. معاش این ملیشههای محلی را آمریکاییها پرداخته و مقدار تجهیزات اندکی را نیز در اختیار این نیروها قرار دادند. تصور آمریکاییها از جنگ در افغانستان این است که ریشههای این جنگ با لایههای اجتماع پیوند شدید دارد. بدین معنی که طالبان و سایر جنگجویان فعال در افغانستان بخشی از مردم افغانستان است و ریشه عمیق اجتماعی دارند.
این تصور آمریکاییها اشتباه نیست و آنها میدانند که با تعدادی از مردم افغانستان میجنگند. شورشیان طالب شاید به منابع مالی خارجی وابسته باشند؛ از پاکستان، عربستان و حتی روسیه پول و امکانات پیشرفته جنگی دریافت کنند. اما، باید بپذیریم که آنها از روی عقیده میجنگند و از تداوم جنگ در افغانستان تجارت اقتصادی نساخته و با خون خود تجارت نمیکنند. آمریکاییها تمام این موارد را به درستی میدانند و طرح ایجاد ملیشهها در محلات را که مرحله اول آن تحت نام «ایجاد پولیس محلی» در چارچوب وزارت داخله اجرایی شد را نیز به منظور کنترول محلات بنفع دولت مرکزی و در حمایت از آمریکاییها ایجاد کردند تا بواسطه نیروهایی محلی بتوانند مخالفان جنگی خود را در قریهها و ولسوالیهای دور دست به شکست مواجه کنند.
بنظر میرسد علیرغم تمام امکانات مالی و زمانی که صرف ملیشهسازی در افغانستان شد، این نیروها آنچنانیکه آمریکاییها انتظار داشتند نتوانستند در محلاتشان تأمین امنیت کنند. آمریکاییها فکر نکرده بودند که شاید نیروهای ملیشه، پول و امکانات نظامی آنها را بگیرند اما با جنگجویان محلی نیز وارد تعامل شوند و نخواهند حاکمیت حکومت کابل را در محلات تحکیم ببخشند. در ولایات مختلف کشور پولیس محلی پس از گرفتن معاش و امکانات جنگی، تسیلم جنگجویان همان محل شدند و حتی بجای تضعیف طالبان در بسا موارد موجب تقویت آن گروه شدند. حتی گزارشهای وجود داشت که پولیس محلی در بعضی موارد نه از قوانین حکومت مرکزی پیروی میکنند و نه به طالبان تمکین میکنند، بل خود حاکمیت جداگانهای در محلات به وجود آوردهاند. دزدی میکنند، به آزار و اذیت مردم محل میپردازند، عشر جمع آوری میکنند و حتی در بدل تأمین امنیت از مردم محل بنام غذا و معاش پول جمع آوری میکنند.
حالا آمریکاییها تصمیم گرفتهاند اشتباه ایجاد پولیس محلیشان را اینبار در چارچوب وزارت دفاع تکرار کنند و «ارتش محلی ایجاد» تشکیل دهند. قرار گزارشها نخستین گامها برای تشکیل ارتش محلی در ولایت قندهار برداشته شده و قرار است «تشکیل ارتش محلی» از ولسوالیهای ولایت قندهار شروع شود. نگارنده به این باور است که تشکیل چنین ارتشی نیز تیری را به سنگ پرتاب کردن است. امکانات مالی مصرف میشود و زمان میگذرد اما امنیت تأمین نمیشود. بهتر است آمریکاییها و حکومت مرکزی بجای ایجاد ارتش محلی و تمرکز برجنگ روی توافق سیاسی میان اقوام در کشور و توسعه اقتصادی کارشود تا جنگجویان بتوانند درصورتیکه سلاح خود را به زمین بگذارند مخارج خانوادههایشان را در کارخانهها و زمینهای زراعتی پیدا کنند.
739 بازدید